Kennisalliantie start met nieuw ICT-programma

geplaatst op donderdag 18 oktober 2012

Doel van dit ICT programma
De Kennisalliantie ontwikkelt een sectoroverstijgende portfolio van ICT-innovatieprojecten in de regio, inclusief een sterke branding hiervan. Het opstellen van een agenda met nieuwe en bestaande regionale projecten die aansluiten op Europese agenda’s. Dit zorgt voor meer innovatiekracht, projecten en omzet in onze regio.

Wat gaan ze doen?
a)  De Kennisalliantie gaat op zoek naar kansrijke projecten en samenwerkingspartijen die een groot aantal cross-sectorale ICT-projecten gaan starten.
Hoe gaan ze dit aanpakken?
De Kennisalliantie gaat innovatiekansen onderzoeken in samenwerking met Greenports, Logistiek, Transport, Ruimtevaarttechnologie, Open Data, Watertechnologie, Deltatechnologie en de sterk opkomende Biobased Technologie.
b) de Kennisalliantie versterkt en profileert de Zuid-Hollandse ICT-sector als internationaal merk.
Hoe gaan ze dit realiseren?
De Kennisalliantie gaat bestaande goedlopende ICT -nitiatieven inventariseren en zorgen voor een goed gevuld en tot een verbeelding sprekend portfolio waar Zuid-Holland zich mee kan profileren. Dit wordt zo een herkenbaar merk in Europa en gaat de concurrentie aan met Appsterdam.

Waar is de Kennisalliantie naar op zoek?
• Naar slimme, innovatieve ICT- toepassingen waar een of meerdere sectoren van kunnen profiteren.
Telkens blijkt dat een ICT-onderzoek impact heeft op meerdere sectoren. Bijvoorbeeld de clusters Greenports en Transport&Logistiek. Onderzoek uit 2011 toont aan dat de transportkosten van groenten uit de kassen in het Westland hoger zijn dan in de rest van Nederland. Terwijl de telers hier naast elkaar zitten! ICT kan ervoor zorgen dat de hele keten samenwerkt in één systeem en informatie deelt. Dit zou een project kunnen worden waar de hele Zuidvleugel van profiteert.
• Naar bestaande initiatieven in deze regio waarmee wij ons kunnen profileren.
Neem bijvoorbeeld het stabilisatieplatform van Ampelmann uit Delft die uitgerust is met uiterst geavanceerde sensoren waarmee een drijvend platform stil ligt en mensen veilig over kunnen stappen op een (boor)platform of een windmolen op zee. Een toonaangevende ICT-innovatie in de maritieme sector waarmee Zuid Holland het verschil maakt.
• Naar reeds beschikbare technologieën die crosssectoraal ingezet kunnen worden.
ICT-planning kan worden gebruikt voor de landbouw, het verkorten van ziekenhuisopnames en vervoer. ICT vergroot de mobiliteit en zorgt voor betere verkeersstromen.
• Naar partners die samen willen werken aan uitdagende ICT innovaties.

De Kennisalliantie gaat de noodzakelijke samenwerking en ideeënoverdracht versterken: met de 50.000 euro bijdrage van Stadsgewest Haaglanden en de bijdrage van de Provincie is de projectontwikkeling van start gegaan. Het ICT-programma helpt de ICT-koplopers om hun producten beter te ontwikkelen en te positioneren in de markt want de(inter)nationale concurrentiestrijd kan je alleen maar winnen door slimmer te zijn en nieuwe dingen uit te vinden, beter gebruik te maken van beschikbare technologieën en – vooral – door beter samen te werken.

Wij je deelnemen aan het programma ICT Zuidvleugel of aan een of meerdere innovatieprojecten? Neem dan contact op met de Kennisalliantie; Pieter van Prooijen, Jacqueline Schardijn of Annette van Elswijk, telefoon: (015) 284 04 87.

Het innovatieprogramma ICT is een initiatief van de Kennisalliantie in lijn met het Zuidvleugel schaalsprongprogramma cross-sectorale ICT-applicaties. Programmapartners zijn Stadsgewest Haaglanden, de gemeente Delft, de Provincie Zuid-Holland, de Kennisalliantie en de Raadgevers Compagnie. De ICT-kringen Delft, Leiden, Den Haag en Zoetermeer worden betrokken bij de uitvoering van het programma. De bestuurlijk trekker is burgemeester Bas Verkerk van Delft. Minister Maxime Verhagen heeft ICT benoemd als een ‘innovatie-as’ in alle negen economische Topsectoren.

Laat een reactie achter

Naam:
*
E-mail:
*
Titel:
Reactie:
*

Reacties op 'Kennisalliantie start met nieuw ICT-programma ' (1)

Mogelijkheden erfgoed en kennisalliantie?

Nieuwe Meesters Delft is continu opzoek naar nieuwe mogelijkheden voor samenwerkingsverbanden tussen de ICT-, kennis- en erfgoedsector. Wie ziet een mogelijkheid om een link te leggen tussen kennisalliantie en het Delftse erfgoed? Mail ons: info@nieuwemeestersdelft.nl

Geplaatst door Marjolein Beumer - Nieuwe Meesters Delft op maandag 22 oktober 2012