ABN Amro licht rapport "De impact van cloud computing" toe

geplaatst op dinsdag 13 maart 2012

ABN Amro

Op de regionalisatieborrel op 17 april a.s. zal Menno van Leeuwen van de ABN Amro een recent onderzoek van Heliview over de impact van cloud computing op ICT bedrijven komen toelichten.

Cloud computing is het flexibel gebruik maken en aanbieden van ICT middelen via het internet. Het gaat niet alleen om nieuwe technologie, maar om een nieuw verdienmodel voor ICT bedrijven. Het is de belangrijkste structurele ontwikkeling binnen de sector.  Het onderwerp is voor veel mensen en bedrijven een containerbegrip, terwijl op cloud gebaseerde oplossingen ongemerkt al onderdeel van het dagelijks leven zijn (hotmail, gmail, googledocs etc).

Consumentengebruik drijft op dit moment de ontwikkeling van nieuwe technologie, die vervolgens in de zakelijke markt ge├»ntroduceerd wordt. Leveranciers van zakelijke ICT oplossingen krijgen hierdoor te maken met een vraaggedreven verandering van het verdienmodel. Weg van eenmalige  licentie- en consultancyinkomsten, naar dienstverlening op basis van het daadwerkelijk gebruik van applicaties en processing power. Inkomsten komen hierdoor meer gespreid binnen. Toetredingsdrempels voor nieuwe innovatieve bedrijven zijn lager.

De belangrijkste onderwerpen aan de vraagzijde van de markt zijn al onderzocht (o.a. beschikbaarheid en veiligheid van data, de keuze tussen private, publieke en hybride clouds en het realiseren van kostenbesparingen). Het rapport richt zich op de impact van cloud computing op de aanbodzijde, de ICT bedrijven. Op basis van de uitkomsten trekken we conclusies over de spanningen/verschuivingen in de waardeketen en de impact van een transitie naar clouddiensten op de strategie en bedrijfsvoering van ICT leveranciers.

Laat een reactie achter

Naam:
*
E-mail:
*
Titel:
Reactie:
*

Reacties op 'ABN Amro licht rapport "De impact van cloud computing" toe' (1)

link naar rapport

www.abnamro.nl/technologie

Geplaatst door Menno van Leeuwen op maandag 2 april 2012